KONTAKTÖR NEDİR?
• Bobine verilen elektrik enerjisi sayesinde açık olan kontakları kapalı kapalı olanları ise açık hale getiren elektromanyetik elemanlardır.
• Diğer anahtarlama ürünlerinden farklı olarak sıkça açıp kapama yapabilen ve uzaktan kumanda ile kontrol edilebilir olmalarıdır.
KONTAKTÖR SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
• Faz sayısı ve nötr kesme ihtiyacına göre 3 ya da 4 kutuplu olarak seçilirler.
• Kullanılacağı sistemdeki yükün akım ve gücüne göre seçim yapılmalıdır.
• Bobin ve ana kontak besleme gerilimi farklıdır. Bu yüzden bobinin yanmaması adına seçilecek bobin gerilimine dikkat edilmelidir.
• Ana kontaklarla senkronize çalışan açık kapalı bilgisi sağlayan dahili yardımcı kontaklar bulunabilir. Önemli olan kontaktöre kaç adet yardımcı kontak takılabileceğidir.
• Ayrıca takılabilecek aksesuarlar;
➢ Mekanik Kilit
➢ Zaman Rölesi
➢ Varistör
➢ Terminal Koruyucu
➢ Terminal Genişletici
➢ Bağlantı Baraları
Kontaktör Kullanım Alanları Nelerdir?
- Motor sistemleri içeren tüm sektörlerde kullanılırlar. Sanayide ve endüstride özellikle kullanılan kontaktörler, sigorta ve motor koruma şalteri gibi elemanlarla birlikte kullanılırlar. Akım açma ve kapama işleminin çok olduğu ısıtıcı ve aydınlatma sistemlerinde de kullanılmaktadırlar. Kompanzasyon kontaktörleri, kompanzasyonlara göre özel olarak üretilmektedir.
Kontaktör Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Faz sayısı ve nötr kesme ihtiyacına göre 3 ya da 4 kutuplu olarak seçilirler. Kullanılacağı sistemdeki yükün akım ve gücüne göre seçim yapılmalıdır. Bobin ve ana kontak besleme gerilimi farklıdır. Bu yüzden bobinin yanmaması adına seçilecek bobin gerilimine dikkat edilmelidir. Ana kontaklarla senkronize çalışan açık kapalı bilgisi sağlayan dahili yardımcı kontaklar bulunabilir. Önemli olan kontaktöre kaç adet yardımcı kontak takılabileceğidir.
Kontaktörün Çalışma Prensibi?
- Elektromanyetik bobin enerjilendirildiği zaman bobin çekirdeğiyle birlikte hareket eden, hareketli kontakların da üzerinde bulunduğu sürgü, bobin kuvvetiyle aşağı doğru çekilmekle beraber hareketli kontaklar sabit kontaklara temas eder ve devre kapanır.
Kontaktör ve Röle Arasındaki Farklar?
- Kontaktör güç devrelerini anahtarlamada kullanılmaktadır. Rölelerle aynı prensiple çalışmaktadır. Röleden farkları daha büyük akımlar için üretilmiş olmalarıdır. Otomatik sigorta, termik röle veya kaçak akım rölesi gibi devrede herhangi bir aşırı akım veya kaçak akım koruması yapmazlar.
Kontaktör Bağlantısı Nasıl Yapılır?
- Kontaktörün elektrik panosuna montajı gerçekleştirilirken ray veya sac üzerine bağlantısı yapılır ardından Kontaktörü hareket ettirmeden bağlantının yeri işaretlenir ve markalanır. İşaretlenmiş kısım delinir. Delme ve markalama işlemi ardından tornavidayla kontaktör bağlantısı tamamlanır.