TERMİK MANYETİK ŞALTER - KOMPAKT ŞALTER
• Aşırı yük veya kısa devre anında otomatik olarak devreyi kesmeye veya devreyi manuel olarak açıp kapatmaya yarayan cihazlardır. Özellikle sayaç panosu olmak üzere çoğu elektrik panosunda kullanılırlar.
• Kelime anlamı olarak içerisindeki termik aşırı yükte içerisindeki bimetal sayesinde, manyetik ise kısa devre akımına karşı bobin sayesinde yapılan koruma anlamına gelmektedir.
• Basit sigortalara göre sıfırlama sağlayıp, aşırı akıma karşı daha gelişmiş bir koruma sağlarlar.
KOMPAKT ŞALTER ÜRÜN ÖZELLİKLERİ
• Şalterler kutup sayısına göre 3 ve 4 kutuplu olmak üzere 2’ye, kesme kapasitesine göre 36, 50 ve 70 kA olmak üzere 3’e ayrılır. Nominal akım değerlerine göre 32 ila 1600 A arası seçim yapılabilmektedir.
• Ürüne kullanılacağı amacına göre yardımcı aksesuarlar takılabilmektedir.
-Motor -Düşük gerilim bobini -Açma Bobini
-Kapama bobini -Yardımcı kontak -Pozisyon kontağı
Termik Manyetik Şalter Çeşitleri Nelerdir?
- Termik manyetik şalterler kutup sayısına göre ve kesme kapasitesine göre de gruplara ayrılmaktadır.
- Nominal akım değerine göre 3’e ayrılırlar.
- 20-630 A arası sabit tiplere formula serisi denir.
- 10-1600 A arası ayarlanabilir tiplere tmax ve xt serisi
- 630-6300 A arası seriye de E-max serisi denmektedir.
Kompakt Şalter Neden Atar?
- Sistemde yaşanan kısa devre bobinde manyetik alan oluşmasına, bu da manyetik şalterin devreyi açmasına neden olur. Dolayısıyla termik manyetik şalter devreden aşırı akım geçtiğinde veya kısa devre meydana geldiğinde atmaktadır.
Kompakt Tip Devre Kesici Nedir?
- AG devre kesiciler, yükte ve yüksüz durumda bağlı bulunduğu devreyi açıp kapayan, aşırı yük ve kısa devre hata durumlarında ise açma karakteristiklerine ve akım değerlerine uygun olarak devreyi otomatik açarak enerjiyi kesmeye yarayan mekanik bir anahtarlama ve koruma elemanlarıdır.
Kompakt Tip Şalter ve Termik Manyetik Şalter Arasındaki Farklar Nelerdir?
- Normal devre kullanımda iken termik manyetik şalter, devreyi açma ve kapama işleminden sorumluyken, beklenmeyen durumlarda (kısa devre gibi) şalter, limitör özelliği sayesinde devreyi kesen bir koruma şalteri haline dönüşmektedir. Tüm bu işlemleri yapan ana mekanizma ise kompakt şalter olarak bilinmektedir.